SON DAKİKA

20 YILDIR BU SANATI HOBİ OLARAK YAPIYOR
İSMAİL AMCA MUHTEŞEM ESERLER ORTAYA ÇIKARTIYOR

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde esnaflık yapan İsmail Boyacı, hobi olarak başladığı ahşap yakma sanatı ile birbirinden güzel tablolar üretiyor. Yakma resim sanatının yanında karakalem resim de yapan İsmail Boyacının ürünleri Mudurnu halkı tarafından büyük bir ilgi görüyor.

Özel Haber
İSMAİL AMCA MUHTEŞEM ESERLER ORTAYA ÇIKARTIYOR
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Özel Haber: Sevgi Pilgi - Muhammed Abdulkadir Şahin

Mudurnu’da yaşayan 66 yaşındaki İsmail Boyacı, gençlik döneminde kendi kendine öğrendiği ahşap yakma sanatını pekiştirerek, resimli tablolar üretmeye başladı.  

ATIK PET ŞİŞELERDEN ESERLER ORTAYA ÇIKARTIYOR

İlk zamanlar hobi olarak başladığı ahşap yakma sanatı ürünlerini sipariş üzerine hazırlayarak sattığını ifade eden Boyacı, “Babam esnaftı. O yalnız kalmasın diye meslekten ayrıldım. O geliş o geliş, o zamandan beri esnaflık yapıyorum. Şimdi de kendi el emeğimle hobi olarak bir şeyler yapıyorum. Yakma sanatını bir arkadaşımdan gördüm ilgili çekti. Sonra kendim öğrendim, yapa yapa kendimi geliştirdim. 

 Hediyelik eşya işini başlattığımdan beri daha da ilerlettim. Atık pet şişelerden, kullanılmayan hasarlı ürünlerden, süt şişesinden, eserler çıkartmaya çalışıyorum. Çuval ipinden çiçekler yapıyorum” dedi.

“BUNDAN BÜYÜK BİR KEYİF ALIYORUM”

Hem tasarım hem de işçiliğini yaptığını ifade eden Boyacı, “Aynı zamanda yakma resim ve karakalem resim yapıyorum. Bu sanatı yapmaktan büyük bir keyif alıyorum. Bunun için ders almadım. Kendim deneye yanıla öğrendim ve kendimi geliştirdim. 20 yıldır bunu hobi olarak yapıyorum. Çok detay isteyen bir meslek, biraz zor oluyor.  Ben teknik bilmeden kendi elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Sağ olsun belediye bu konuda festival ortamlarında bazı eserlerimi sergiledi ama kişisel sergim olmadı. Halk eğitimin açtığı kurslar vardı, oraya benim de eserlerimi koydular. Bir hoca beni aradı yakma dersi vermemi istediler ben de kabul ettim. Bu mesleğin sürdürülmesini çok isterim. Fakat daha fazla şey üremek lazım. Bu iş sabır isteyen bir iş. Zamanım kısıtlı. Mesela birden 6-7 tane üst üste resim siparişi alıyorum, kalmıyor.  Çevremdekiler e- ticaret işine girmem gerektiğini söylediler ama ben taraftar olmadım” cümlelerini kullandı. 

“ÇOK SABIR İSTEYEN BİR SANAT”

İşçilikle ilgili konuşan Boyacı, şunları dedi: “Bu sanat, metal bir havya ile ahşabın yakılması ve sonrasında da sabırla tıpkı bir dantel işler gibi motif motif işlenmesiyle oluyor. Ahşap yakma sanatı kısaca bir resmin ahşaba transfer edilerek süslenmesi işinin genel adıdır. Ahşap yakma için desen karbon kâğıdı ile ahşaba transfer edilerek desen geçirilir. Sonra geçirilen desenin tonlaması ahşap yakma makinesi ile yapılır. Çok sabır isteyen bir sanat. Havayı tıpkı bir kalem gibi kullanmanız gerekir. Ahşap yakma sanatı için siyahbeyaz resim tekniğinin farklı bir uygulaması da denilebilir. Bu sanatta kâğıt yerine ahşap tuval; kurşun kalem yerine de olarak da bazen ince tel uçlu, bazen gölgelendirme, tonlama işlemi için de kalın uçlu bir havya kullanıyoruz. Ahşap yakmada asıl olan ve dikkat isteyen nokta ise gölgelendirmedir.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.