SON DAKİKA

BOLU İL İNSAN HAKLARI KURULU İSLAMOFOBİ İLE MÜCADELE GÜNÜ

İslamofobi müslüman kişilere ve islama karşı duyulan güvensizlik, nefret ve korku hisleriyle sahip olunan yanlış bilgilerden kaynaklanan bir ırkçılık ve yabancı düşmanlığı şeklidir.

BOLU İL İNSAN HAKLARI KURULU İSLAMOFOBİ İLE MÜCADELE GÜNÜ
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

 HABER : BARIŞ ESKİCİOĞLU

İslam karşıtlığı söylemleriyle, müslümanlar terörizm ve şiddetle ilişkilendirilmektedir ve tehdit olarak görülebilmektedir. islam karşıtı söylem ve davranışlar; müslüman kişi ve topluluklar, camiler ve mezarlıklar gibi kutsal mekanlar ile müslümanların ev, okul ve kuruluş gibi mülklerini hedeflemektedir.

 İslam karşıtlığı/islamofobi, dünyada din ve inanç temelinde ayrımcılığın ve nefret söyleminin en yaygın görünümlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kur'an-ı Kerime yönelik saldırılar ise islamofobi den kaynaklanan çirkin eylemlerdir. birleşmiş milletler (BM) tarafından yayımlanan 13 nisan 2021 tarihli raporda, müslümanlara yönelik şüphe, ayrımcılık ve açık nefretin “Salgın Boyutlarına” ulaştığı açık bir biçimde ifade edilmiştir.

 İnsan hakları evrensel beyannamesi ve avrupa insan hakları sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası sözleşmede din ve vicdan hürriyeti güvence altına alınarak: kişilerin dini, inancı ve mezhebi nedeniyle ayrımcılığa uğraması yasaklanmıştır. uluslararası sözleşmelerdeki bu güvenceye rağmen nefret söylemi ve nefret suçları bağlamında islam karşıtlığı uzun süredir varlığını sürdürmekte ve endişe verici biçimde sıklıkla gündeme gelmektedir.

 Basılı ve görsel yayınlar ile sosyal medyada da aynı şekilde müslümanlara yönelik nefret eylemi artış eğilimi göstermektedir. bununla birlikte bazı popülist siyasetçiler tarafından da müslümanlara yönelik nefret söylemi olarak ifade edilebilecek beyanlarda bulunulmakta, bu yönde davranışlar sergilenmektedir.

 İnsan haklarının ihlali sonucunu doğuran ve evrensel değerlere saldırı niteliği taşıyan söz konusu ifade ve davranışların önüne geçilmesi ve küresel barışın tesisi doğrultusunda gösterilen uluslararası çabaların güçlendirilmesi amacıyla bm genel kurulu tarafından 15 mart günü “uluslararası islamofobi ile mücadele günü” olarak kabul edilmiştir.

 Müslümanlara yönelik ayrımcılık oluşturan politikalar, müslüman karşıtı ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla kodifikasyon çalışmalarının evrensel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. evrensel barışın tesisi hususunda, müslümanlara yönelik saldırıların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.