SON DAKİKA

Büyükcami Mahallesinde 6 dönemdir, Akduman ailesi muhtarlık yapıyor sırada 7'nci dönem var

4 dönem anne,2 dönem evlat Ahmet Akduman Muhtarlık yapıyor 3.dönem yeniden aday

Büyükcami Mahallesinde 6 dönemdir, Akduman ailesi muhtarlık yapıyor sırada 7'nci dönem var
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Röportaj : İbrahim Atalay 

Gündüz saatlerinde Nüfusu 60 binlerde, geceleri sadece 99 kişi yaşayan Bolu’nun en az nüfuslu mahallesinde 2 dönemdir, görev yapan muhtar Ahmet Akduman ile söyleştik.

Elektrik  Mühnedisi Ahmet Akduman, Dahiliye Uzmanı Dr.Merve hanımla evli.

Ahmet Akduman 3.dönem de seçmenin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Mahallede yaşayan insan sayısı sadece ve sadece 99 kişi Bolu’nun en eski mahallesi olan Büyükcami Mahallesinde 3.dönmede muhtar adayı olan Ahmet Akduman’ın bir özelliği de inşaat mühendisi olması. Annesi de 4 dönem muhtarlık yaptığı için çocukluk dönemi hep valilikle-belediye arasında geçmiş. Ahmet Akduman Babası Makine Mühendisi olan Özel İdare Genel Sekreterliği görevi yapan Tahsin Akduman, şimdilerde torun seviyor. 

Tahsin Akduman, belediye başkanı adayı olduğu yıl yani 1994 seçimlerinde eşi, Mahmure hanım Büyükcami Mahallesinde muhtarlık seçiminde eşinden fazla oy almış. Eşi Tahsin Bey kendisini her zaman bu olay nedeniyle kutluyormuş.

Annesi Mahmure Akduman, ise 4 dönem Büyükcami Mahallesi muhtarlığı yapmış çalışkan bir insan. 1994-2014 yılına kadar muhtarlık yapan bir efsane Mahmure hanım. Aile ise dededen Büyükcami Mahallesinden dedesi eski dönemde mahalledeki evlerinin hemen yanında otel-kahvehane işletmiş, daha sonra bina yıkılınca da yerine apartman yapıldığını söylüyor Ahmet Akduman. Mahallede yaşayan insan sayısı neden bu kadar az olduğuna gelince; Ahmet Akduman özellikle işyerleri,  dükkanlar, Büyükcami, Taşhan ,belediye oto parkı ve kültür sitesi, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank , Albaraka Türk gibi bankalar var. Bizim mahallede o nedenle gündüz saatlerinde nüfusu 60 binleri buluyor akşam olunca da 99 kişi yaşamakta. 

Ahmet Akduman “Muhtarlığı annem 4 dönem yaptı ve bıraktı, annemden ben görevi 2014 yılında yapılan seçimde devraldım. Annem ilk dönemlerinde 80 TL maaş alıyordu. O zaman Bağ-kur primleri 120 TL idi. O günlerden asgari ücrete endekslenen muhtar maaşına geldik. Şimdilerde 17.002 TL maaş alıyoruz Bağ-kur primini de devlet yatırıyor. 2014 den bu yana yani 2 dönemdir muhtarlık yapıyorum. O günden sonra da Allah nasip ederse de bu dönemde yine adayım. Rakip çıkar mı orasını bilemem, şu anda kimse yok. Büyükcami Mahallesi, ”Camii Kebir" Mahallesi olarak 1800 lerde o zaman ki seçimlerde ilk muhtarlık yönetimi olan bir yer. O zaman Gayri Müslümler içinde ayrı bir muhtar seçiliyormuş. Her iki muhtarda görev yapıyormuş. O dönemde Bolu ‘da iki mahallede daha aynı şekilde seçilmiş olarak Gayri Müslüm muhtar da görev yapıyormuş. O dönem Bolu’da demek ki Gayri Müslüm yaşıyormuş. 

Yukarıda söylediğim gibi maaş olayı çıkınca muhtar adayları da çoğaldı. Birçok yerde 8,9 hatta 10 kişi aday oluyor. Bu aday çokluğu matbaa, reklam afişi ve benzeri promosyon yapan insanlara yarıyor. Muhtarlar yol yaptıracağız, sosyal tesis yaptıracağız gibi boş vaatlerde bulunuyorlar. Bunu bilmediklerinden yapıyorlar zannedersem. Muhtarın görevi mahallesinde sosyal hizmetlerdir. Kim muhtaç, ihtiyaç sahibi onları tespit edip, rahatsız olanların, kimsesiz olanların kimsesi olmak onları 2 günde bir ziyaret ederek, onların ihtiyaçlarını sağlamak olacaktır. Muhtarlık sosyal bir iştir. Onun dışında varsa insanlara gelen tebligatları zamanında ulaştırmaktır. Muhtarlık kavramını karıştırmasınlar. Bu ihtiyaçların önemi sosyal  olarak pandemide ortaya çıkmıştır. Büyükcami Güzelleştirme Derneği Başkanlığını da yapıyorum. Muhtarlık tamamen sosyal bir hizmettir." dedi.

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.