SON DAKİKA

KİRA ARTIŞI BOLU HALKININ BELİNİ BÜKÜYOR
“EV SAHİBİ İLE KİRACININ BULUŞMA NOKTASI OLDUKÇA ZOR”

Bir süredir gündemde olan yüksek ev kiraları son zamanlarda iyice yükselişe geçti. Fahiş kira zamlarının yanı sıra ev sahiplerinin hukuksuz davranışları, tehditleri ve yıl içerisinde birden çok zam talebi de Bolulu vatandaşların belini büküyor.

Özel Haber
“EV SAHİBİ İLE KİRACININ BULUŞMA NOKTASI OLDUKÇA ZOR”
A- A+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Haber: Sevgi PİLGİ- Muhammed Abdulkadir ŞAHİN

Bolu Hedef Gazetesi olarak gündemde olan kira fiyatlarındaki artışlarla ilgili olarak Bolulularla röportaj yaptık. Vatandaşlar genel olarak ilimizde kiraların yüksek olduğunu ve bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdiler. Emlakçılar da kendilerinin bu sürece dahil olduklarını, ev sahipleri ile kiracılar arasında bir ombudsmanlık görevi üstlendiklerini ifade ettiler.

Mutlu Emlak Gayrimenkul danışmanı Mehmet Mutlu, kira fiyatlarında geçen yılla bu yıl kıyaslandığında ortalama olarak 3 katlık bir artış olduğunu dile getirerek, “ilimizde 3 oda bir salon kiralama fiyatı 10 bin TL’den başlıyor. Bu fiyat piyasaya göre gayet makul. Fiyat her neyse bunun % 100’üne her iki tarafın da razı olması doğrudur.  Ama daha fazla artış dengeyiz bozar” dedi. 

“İKİ TARAFA DA ARABULUCULUK YAPMAK ZORUNDAYIZ”           

Su anda devletin %25 kira artış sınırına büyük oranda uyulmadığını ifade eden Mehmet Mutlu, “Devletin kararına diyecek bir şeyimiz yok. Her gün bir kira güncellemesi oluyor. Bu tüm Türkiye’nin bir sıkıntısı. Bugün herkesin bundan canı yanıyor. Biz emlakçılar olarak her iki tarafa da arabuluculuk yapmak zorundayız. Her 2 tarafı da makul bir ortak noktada buluşturmaya çalışıyoruz. Bunun çözümü 2 tarafın da mantıklı bir yerde karşılıklı bir rıza ile ticari boyutunu zedelemeden yürütülmesidir. Bu mekanizmayı sağlayabilecek şey arabuluculuk’tur. Emlakçıların dengeyi sağlaması lazım. Emlakçılar olarak biz de bu sürece dahil oluyoruz. Zaten dahil olmama gibi bir lüksümüz yok. Her konuda müdahil olmaya çalışıyoruz. Tartı gibi arada tartan pozisyonda oluyoruz” şeklinde konuştu.

“BU TUTUM EV SAHİBİ İLE KİRACIYI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETTİ”

Bulut Emlak Gayrimenkul danışmanlarından Muhammed Emin Kaya da kiralardaki %25 sınırının hem ev sahiplerini hem de kiracıları mağdur ettiğini, vatandaşları zora soktuğunu belirterek Devlet yetkilerinin bu oranı revize etmesi gerektiğini ifade etti. 

Konutta 3 katı bir artış olduğunu dile getiren Muhammed Emin Kaya, “Kira oranlarında geçen yıla göre 2 kat bir artış var. Bolu’da 2 artı 1 daire kiralamak isteyen birisinin cebinden çıkacak para miktarı ortalama olarak 10 bin TL’dir. 3+1 için de 15 bin TL civarında başlıyor. Öğrenci arkadaşlar için 1+1 eşyalı evler fiyatları da 10 bin TL civarındadır. Bunun yanı sıra iş sadece kira bedeli ile bitmiyor. Bir de depozite bedeli var, emlak ofisi ile anlaşmışsa emlak komisyonu var. Bunun yanında abonelik ücretleri ve nakliye işlemleri var. Bugün 2+1 daire tutmak isteyen vatandaşın ilk etapta cebinden çıkacak ücret minimum 40 bin TL’dir. 

“EV SAHİBİ İLE KİRACIYI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETTİ”

Devletin kira artışlarındaki % 25 sınırlamasının ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşman ettiğinin altını çizen Emin Kaya, “Karşımıza sürekli bir tartışma çıkıyor. Kira artışı biz emlakçıları da sıkıntıya soktu.  Ev sahibi ile kiracı arasında kalıyoruz. Kiracılar, %25 sınırının devlet tarafından belirlendiğini, buna artış yapılamayacaklarını ifade ediyorlar. Ev sahipleri de % 25’in çok cüzi olduğunu, piyasa koşullarının ortada olduğunu, diğer gıda, giyim gibi ürünlerde %25 ‘den daha fazla zam geldiğini bu durumdan da kiracılara daha fazla zam yapmak istiyorlar. Dolayısıyla hem ev sahipleri hem de kiracılar bu durumdan oldukça mağdur durumda. Bizim devlet büyüklerinden ricamız %25 zam sınırını ortadan kaldırmaktır. Eğer böyle bir kanun olmasaydı ev sahipleri ile kiracılar zaten anlaşmış olacaktı. Ama geldiğimiz noktada ev sahibi ile kiracının buluşma noktası oldukça zor. Kombi bozuluyor, ev kiralarıyla, depozite ile ilgili bir sıkıntı olabiliyor. Burada biz devreye girerek çözüm bulmaya çalışıyoruz. 

İKİ TARAFI DA MEMNUN EDECEK BİR ORANLA ANLAŞMALARI GEREKİYOR

Biz hem ev sahiplerine hem de kiracılarımıza şunu söyleyebiliriz. Eğer bir kiracı oturduğu evden memnunsa dışarıdaki piyasası biliyorsa ev sahiplerini de üzmeyecek, kendilerini de yormayacak bir oranla buluşmaları gerekiyor. İki tarafı da memnun edecek bir oranla anlaşmaları gerekiyor. %25 oranı hem ev sahiplerini hem de kiracıları mağdur etmektedir, zora sokmaktır. Devlet büyüklerimizden ricam bunun oranın revize edilmesidir. Bu oran ortadan kalktığı zaman hem ev sahipleri hem de kiracılar anlaşmış olacak. Ama bu oranla çok da bir yere gidilmiyor. Biz aslında bu durumu vatandaşlarımızın inisiyatifine bırakmış oluyoruz. Her iki kesim de bu durumdan mağdur” ifadelerine yer verdi.

“EV SAHİBİNİ DE KORUMAMIZ GEREKİYOR”

Tartışmaların çıkış noktasının 25 sınırından kaynaklandığının altını çizen Kaya, “Devletimiz bir çözüm yolu ortaya çıkardı ama bu yol çözüm getiremedi. Bir taraftan kiracıları elbette korumak gerekiyor ama bir taraftan da ev sahibini de korumamız gerekiyor. Ama bu % 25 sınırı sadece kiracılarımızı korumuş oldu. Devletimizin bu konuya muhakkak el atması lazım. Diğer bir çözüm yolu da Bolu’nun acilen kiralık dairelere ihtiyacı var. Bunun için de kat sayının fazla olduğu bölgelerde inşaatın artırılması gerekiyor” dedi. 

“ALLAH KİRACILARA KOLAYLIK VERSİN”

Bolu’daki Vatandaşlar ise emlakçılar gibi düşünmüyorlar. Bolu’da kiraların çok yüksek olduğunu ifade eden bir vatandaş, “Kiracı değilim ama gördüğüm kadarıyla Bolu Kira artışında çok yüksek olan ilerden birisi. Öğrenci sayısı burada fazla. Çözüm olarak yeni binalar yapılması lazım. Bolu’da İnşaatları eskisi gibi aktif göremiyoruz. Yeni binalar artmadan nüfus artıyor. Yeni binalar yapılması gerekiyor. Bolu bir öğrenci kenti, dışardan gelen çok.  Deprem bölgesinden gelen vatandaşlardan da var. Bolu’da kiralar konusunda son yıllarda baya yükselme oldu. Allah kiracılara kolaylık versin” ifadelerini kullandı.

Diğer vatandaşların düşünceleri ise şu şekilde:

“2 taraf da sıkıntılı. Ev sahipleri fırsatçılık yapıyor. Hayat pahalılığı ortada. Bir asgari ücretli 12-15 bin TL’lik kirayı nasıl ödesin. Çözüm olarak ev sahipleri kendinden feragat etmeli. Ama herkes cebini düşünüyor. Devletin %25 sınırını da doğru buluyorum ama ev sahipleri bunu uygulamıyor.”

“MERHAMETSİZ İNSANLAR ÇOĞALDIĞI İÇİN KİRA FİYATLARI ARTTI”

“Bolu genel olarak pahalı bir şehir. Kiraların fazla olmasının sebebi de insanlardır. Her ne kadar dünya genelinde de ekonomik olarak sıkıntı yaşansa da asıl sebebi düşüncesiz insanlardır. Fiat artışı her türlü gıdaya, giyime yansıyor. Ama temel sebebi insanlardan kaynaklanıyor. Biz de ev sahibiyiz, biz de evimizi kiraya verdik ama gayet makul fiyatlara kiraya verdik. İnsanlığın ve merhametin azaldığı yerde her şey olabilir. Merhametsiz insanlar da çoğaldığı için kira fiyatları arttı.  %25 sınırı makul ama uygulanmıyor tabi.”

Reklam

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.